MúzeumDigitárPest

Close
Close
Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény Egyházi emlékek, kegytárgyak [KFM 2009.294.1.1.-14.]

Betlehem (szoboregyüttes); Krippe (Krippenfiguren);

Betlehem (szoboregyüttes) (Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény RR-F)
Provenance/Rights: Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény / Dabóczi Ákos dr. (RR-F)

Description

A betlehemi szoboregyüttes 13 festett gipsz szoborból és egy "istállóból" (rekonstrukció) áll. A figurák az 1890 években készültek.
A "betlehem" istálló részében a Szent Családon kívül bárányok és egy kisbárányt a nyakában tartó pásztor látható.
A betlehem előterében bal oldalon a háromkirályok (napkeleti bölcsek) hódolását szimbolizáló teve és az egyik napkeleti bölcs, a jobb oldalon pedig egy dudás pásztor figuráját helyeztük el.
A betlehemi istálló tetején egy kiterjesztett szárnyú angyal látható "Glória in excelsis deo" (Dicsőség a magasságban istennek) feliratos szalaggal a kezeiben.

Material/Technique

Festett gipsz, dekoráció (nád, szalma, stb.) / Népi iparművészeti munka

Measurements

Ember-szobrok átl. M: 15 cm; Állat-szobrok átl. M: 6 cm, SZ: 3-4 cm, H: 6-9 cm

Detailed description

A karácsonyi betlehemi jászol története a középkori Itáliába nyúlik vissza. A ferences rend megalapítója, Assisi Szent Ferenc 1222 karácsonyán Betlehemben járt. A püspökre olyan nagy hatással volt a karácsonyi liturgia, hogy hazatérvén a pápához fordult engedélyért, hogy ő is hasonlóképpen ünnepelhesse meg a karácsonyt. Szent Ferenc egy barlangot béleltetett ki szalmával, ahová jászlat állított, élő állatokkal és ott tartotta prédikációját a híveknek.
Az első igazi jászlat azonban Arnolfo di Cambio készítette 1283-ban Rómában a Santa Maria Maggiore bazilikában. A betlehemezés ötlete aztán gyorsan terjedt az európai városokban, így hazánkban is. December 24-e délutánján idézik fel Jézus születésének körülményeit a Bibliából ismertek szerint.

Literature

Keywords

Zeitleiste Objekte zum Tag auf KarteZeitleiste Objekte zum Tag auf KarteZeitleiste Objekte zum Tag auf KarteZeitleiste Objekte zum Tag auf KarteZeitleiste Objekte zum Tag auf Karte

Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény

Object from: Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjtemény

A Kismarosi Sváb Muzeális Gyűjteményben (korábban: Kismarosi Falumúzeum) 1993-tól állandó kiállítás látható a falu életére jellemző...

Contact the institution

[Last update: ]

Usage and citation

Cite this page
The textual information presented here is free for non-commercial usage if the source is named. (Creative Commons Lizenz 3.0, by-nc-sa) Please name as source not only the internet representation but also the name of the museum.
Rights for the images are shown below the large images (which are accessible by clicking on the smaller images). If nothing different is mentioned there the same regulation as for textual information applies.
Any commercial usage of text or image demands communication with the museum.