MúzeumDigitárPest
CTRL + Y
hu
Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház Épített örökség [Szakr_1]
Xaver Kreuz (kőkereszt) (Virágvölgy Műhely CC BY-NC-SA)
Fotó tulajdonos/ jogkezelő: Virágvölgy Műhely / Bechtold Ágnes, Bednárik János, Sághy Bálint, Szegedi Gabriella (CC BY-NC-SA)
1 / 5 Előző<- Következő->

Xaver Kreuz (kőkereszt)

Az oldal idézése ... további információ erről a gyűjteményről (dokumentum) (PDF) Távolság kiszámítása az aktuális helytől Archivált változatok Kijelölés összehasonlításra Gráf nézet

Leírás

Építészeti leírás: sárga budai mészkőből készített talapzata eredeti (1862), a keresztet és az azt körülvevő kovácsoltvas kerítést 1990-ben készítették. A kereszt északi oldalán jelenleg egy bronzszínű sorozatgyártott korpusz és INRI felirat függ, fölötte pedig egy Krisztus-fej. A keresztet egy két lépcsőből álló, négyzetes alaprajzú alap emeli ki az utca síkjából, amelynek négy sarkán kerékvetőket helyeztek el. Az északi oldalon márványtáblán olvashatók a fontosabb adatok.

Történet [Siklósi Gyula 1990-ben készített műemléki dokumentációja alapján]: A helyi népnyelvben "Xaver Kreuz"-ként ismert kereszt a Kossuth utca (korábbi nevén Kreuzgasse) és az Erdő utca (Waldgasse) kereszteződésében állt. Elnevezése összefüggésben van a talapzatán még ma is olvasható "XF" monogrammal, amely valószínűleg Xavéri Szent Ferencre, vagyis az ő nevét viselő keresztállítóra utal. Ezen kívül kivehetők (voltak még 1990-ben) a az "IS...M..T" betűk, valamint az alapítás évszáma: 1862. Siklósi Gyula egy 1768-as falualaprajzra hivatkozva állítja, hogy már korábban is állt itt egy kereszt - mellette vonultak el a zarándokok a makkosmáriai búcsújáró templomba. Az eredetileg két lépcsőfokon át megközelíthető keresztet (fotók tanúsága szerint) 1899 táján még fa-, majd 1915-ben már bizonyosan kovácsoltvas kerítés vette körül négyzetes alaprajzú teret határolva. Az eredeti kereszten dél felé néző bádogkorpusz volt. A kereszt a 20. században elpusztult, 1990-ben "a falu lakosságának adományaiból" újították meg. A régi talapzatra új kereszt került, emléktáblát állítottak és kovácsoltvas kerítéssel vették körül a keresztet. A 20. század folyamán a kereszt elpusztult, csak a talapzata maradt meg. 1990-ben Siklósi Gyula kezdeményezésére és tervei alapján "a falu lakosságának adományaiból, a régi fotókat mintaként felhasználva újították fel. A felújított keresztre Keresztes Dóra készített modern, egyedi korpuszt, amelyet valamikor a 2000-es években cseréltek le a ma látható, hagyományos formájú darabra.

Kapcsolódó linkek, dokumentumok

Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház

Tárgy itt található: Budakeszi Helytörténeti Gyűjtemény és Tájház

Tájházunk a száz évvel ezelőtti, budakeszi sváb életmód tárgyi emlékeit mutatja be, egy berendezett lakóház keretein belül. Gyűjteményünk részei:...

[Rekord frissítve: ]

Továbbfelhasználással, idézéssel kapcsolatos információk

Az ezen a weblapon található szöveges információk nem kereskedelmi célú felhasználás számára a Creative Cammons 3.0 licence szerint (Nevezd meg! - Ne add el! - Így add tovább! (CC BY-NC-SA 3.0) szabadon felhasználhatók. A felhasznált szöveges információk forrásaként kérjük, a webes elérhetőség mellett mindenképpen adja meg a tartalomszolgáltató múzeum, köz- vagy magángyűjtemény nevét is. A képi ábrázolásokra (fotókra) vonatkozó szerzői jogi szabályozások a nagy méretben megjelenített képek alatt találhatók (a képek nagy méretben a nézőképekre kattintva jeleníthetők meg). Amennyiben a nagy méretű képek alatt, a jogtulajdonos nevének megadásán túl nincs egyéb szabályozás, a képek nem kereskedelmi célú felhasználására is a Creative Cammons 3.0 licence érvényes. Kérjük, a múzeum, illetve a köz- vagy magángyűjtemény nevét, valamint a jogtulajdonos nevét (amennyiben az a múzeum nevétől eltérő) a publikációban minden esetben feltüntetni. A képi és szöveges tartalmak bármilyen kereskedelmi célú felhasználása kizárólag a közzétételért felelős múzeum, illetve köz- vagy magángyűjtemény engedélyével lehetséges.